Header Image

Wat is psychosociale therapie?

Er zijn veel verschillende beroepen binnen de hulpverlening. Ik krijg regelmatig in mijn omgeving vragen hierover.

Ik ben psychosociaal therapeut. Ik pas onder andere RET (Rationeel-Emotieve Therapie) en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) toe.

Een psychosociaal therapeut heeft een HBO-opleiding gevolgd, en kijkt in zijn behandeling naar de belemmerende (ook wel disfunctionele) patronen en eventueel dieperliggende blokkades bij de cliƫnt.
Het herstellen van de veerkracht van mensen is het doel. De veerkracht die vanwege verschillende omstandigheden even niet voorradig lijkt.
Het is een professionele vorm van individuele hulpverlening en kan effectief zijn bij onder andere: faalangst, problemen in de communicatie met partner en/of omgeving, burn-out, problemen in of rondom echtscheiding, rouw- en verlies, moeite met grenzen aangeven (assertiviteit).

Wat is nu psychosociale therapie?
Wat is het verschil met bijvoorbeeld een psycholoog of psychotherapeut of coach?
Dat leg ik je in de onderstaande tekst graag uit.

Een psycholoog is iemand die een universitaire studie heeft gedaan, en gesprekstherapie geeft.

Een GZ-psycholoog is een psycholoog die na de universitaire studie Psychologie nog een post-doctorale beroepsopleiding heeft gevolgd die 2 jaar duurt. De GZ-psycholoog mag diagnoses stellen.
Een psychotherapeut houdt zich in tegenstelling tot een psychosociaal therapeut bezig met mensen die in meer of mindere mate psychiatrische problemen hebben en/of persoonlijkheidsstoornissen.

Een coach heeft zeker raakvlakken met een psychosociaal therapeut, toch zijn er ook punten van verschil.
Een verschil is bijvoorbeeld dat een coach zich voornamelijk richt op het toekomstig doel en minder kijkt naar belemmerende patronen en dieperliggende blokkades.
De coach houdt zich wat meer bezig met vragen op het gebied van de persoonlijke ontwikkeling. Dit is dus meer op het niveau van gedrag en omgeving.

Top